sobota, 10 marca 2012

PIEKARNIE W JESERITZ - Jezierzyce die Bäckereien


We wsi funkcjonowały dwie piekarnie.

 Pierwsza mieściła się przy Dorfstrasse pod aktualnym numerem Topolowa 20(piec stał w budynku za domem).

 Właścicielem był Gustav Bähr (potem Max Bähr).
 Piekarnia ta działała jedynie do okresu międzywojennego.



w tym domu była piekarnia




 
w tej przerwie stała szopa z wozem i sprzętem strażackim Jeseritz



 
Druga piekarnia mieściła się także przy Dorfstrasse - aktualna Topolowa 12, obok sklepu Maxa Grewina. Właścicielem był Otto Böning. Ojciec Arno dowoził na opał w piecu brykiet na podwórko pomiędzy tymi budynkami.

Poniżej zdjęcie przedwojenne oraz współczesne 

(po obu stronach drzwi widać ślad po zamurowanych witrynach) Piec znajdował się w przybudówce - z lewej strony z tyłu domu (aktualnie przerobione na część mieszkalną).

 

Piekarnia parowa. Zamówienia oraz wysyłka.
 



Wszystkie zamówienia na torty, ciasto królewskie (? przyp. tłum) i ptysie będą realizowane szybko i schludnie.

 



Rita B., która mieszkała przy Dorfstr 16 (Topolowa 17) - powiedziała mi dziś, że do piekarni Otto Böninga można było oddawać przygotowane na blachach ciasto by je wypiekał.

Nie było wówczas jeszcze elektryczności, transformator stał już przed I Wojną Światową (1914-1918), ale dopiero po jej zakończeniu rozpoczęto elektryfikację, w roku 1933 położono na Dorfstr. kanalizację oraz postawiono lampy uliczne, częściowo wybrukowano ulicę (także część w wąwozie).

 Wypiek w piecu parowym piekarni był tańszym - aniżeli zakup - rozwiązaniem.
 Wypiekali w ten sposób ciasta (najczęściej drożdżowe) oraz chleb.  Płacono za to symboliczne opłaty tzw. "Backgeld", np. około 50 Pfen.
 Königskuchen - to jak mi powiedziała, podłużne ciasto, ala piaskowe np. z dodatkiem kakao lub czekolady.

 Co do jakości pieczywa opinie były różne (która piekarnia lepsza) -mieszkańcy Jeseritz z Bergstrasse (ul Relaksowa) musieli przychodzić aż na Dorfstrasse (ul Topolowa) by kupić chleb.


urodziny Pani Böning



1975



 

 


1979
 

 








 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz